top of page
Пошук

Оцінювання та фіксація збитків ММСБ внаслідок збройної агресії рф


Короткі тези по проєкту "Оцінювання економічних втрат та упущеної вигоди ММСБ на рівні громади"

А. Оцінки та фіксації збитків ММСБ внаслідок збройної агресії рф важлива для подальшої реалізації права на справедливе відшкодування через міжнародні, національні та\або спеціально утворені правозахисні та виконавчі інституції, міжнародні донорські програми, тощо.

Б. Джерелами права можна вважати:

Визначення шкоди та втрат за період від 14.02.2014 р. до 23.02.2022 р. згідно з вимогами:

- Постанова КМУ від 20.03.22 р. №326 (зі змінами) Про затвердження Порядку визначення шкоди та збитків, завданих Україні внаслідок збройної агресії рф. Порядок та загальні положення ( https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/326-2022-%D0%BF#n10 ).

- ЗУ «Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні» або судової експертизи (експертного дослідження) (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2658-14 )

- ЗУ «Про судову експертизу» (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/4038-12 ) з дотриманням методичного регулювання оцінки майна, яке здійснюється національними стандартами оцінки та міжнародними стандартами оцінки, європейськими стандартами оцінки, нормами міжнародної оціночної практики, що склалася, за наявності вихідних даних та інформаційних джерел, необхідних для проведення оцінки (визначення розміру) збитків.


Визначення шкоди та втрат за період від 23.02.2022 р. згідно з вимогами:

- Постанова КМУ від 20.03.22 р. №326 (зі змінами) Про затвердження Порядку визначення шкоди та збитків, завданих Україні внаслідок збройної агресії рф. Порядок та загальні положення ( https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/326-2022-%D0%BF#n10 ).

- Наказ Міністерства економіки України та Фонду державного майна України від 18.10.2022 р. № 3904/1223 (Набрав чинності з 10.01.2023 р.) Про затвердження Методики визначення шкоди та обсягу збитків, завданих підприємствам, установам та організаціям усіх форм власності внаслідок знищення та пошкодження їх майна у зв’язку із збро


йною агресією рф, а також упущеної вигоди від неможливості чи перешкод у провадженні господарської діяльності ( https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1522-22#Text ).


Міжнародний реєстр збитків завданих Україні російською агресією (проект Ради Європи, в розробці станом на 03.2023 р.) (https://minjust.gov.ua/news/ministry/mijnarodniy-reestr-zbitkiv-zavdanih-ukraini-rosiyskoyu-agresieyu-bude-roztashovaniy-u-gaazi )


В. Оцінка шкоди та збитків, що проводиться відповідно до Методики (Наказ КМУ від 18.10.2022 р. № 3904/1223), здійснюється зокрема:

у межах кримінальних проваджень відповідно до законодавства України;

для цілей подання постраждалими заяв на компенсацію;

для цілей подання позовів (у тому числі колективних) постраждалими до судових інстанцій, зокрема міжнародних, а також подання позову державою Україна до міжнародних судових інстанцій;

інші цілі, визначені законодавством.


Г. Стисла форма звіту про оцінку збитків є підґрунтям для складання повної форми, а також інструментом фіксації збитків у період від 2023 року до припинення збройної агресії рф.

Для цілей подання позовів до міжнародних судових інстанцій складається повна форма звіту про оцінку збитків, який має відповідати Міжнародним стандартам оцінки або загальновизнаним у світі стандартам, якщо їх застосування вимагається відповідною міжнародною судовою інстанцією.


Д. Доцільно скласти опис обставин які передували, супроводжували та прогнозовано очікують вашу підприємницьку діяльність з урахуванням факту збройної агресії рф.

Провідним завданням складання опису є підсилення об’єктивної наявності «причинного зв’язку» між понесеними збитками та збройною агресією рф. Формат та зміст опису довільні.



Цей проєкт став можливий за підтримки Центру міжнародного приватного підприємництва (CIPE Ukraine).

Публікацію здійснено за підтримки Центру міжнаро


дного приватного підприємництва (CIPE Ukraine).

Окремі думки, висловлені в публікації, відображають особисту позицію авторів і можуть не збігатися з поглядами СІРЕ.





42 перегляди0 коментарів
bottom of page